Det er nydelig å lukke øynene og føle solen varme, høre fuglene kvitre og kjenne at man gleder seg til varmere tider. Mange sitter i solveggen og nisoler seg for å ta igjen all sol vi har gått glipp av i vinter og for å «fylle opp vitamin D‑lageret», som mange sier.

Men pass på!
Ja, det er helt riktig at vi trenger vitamin D og at sol er godt for kropp og sjel, men hva skjer med huden vår som skal ta imot varmen og alle disse strå­lene fra solen?

Solen har forskjel­lige typer UV-stråler. Noen merker vi ikke særlig til her på jorden, men de vi merker og som vi må ta hensyn til er UVA og UVB. Du har sikkert lagt merke til at det er de to som står skrevet utenpå solkre­mene? Det er nettopp fordi det er disse to typer strå­lene det er viktig at vi beskytter huden vår mot. UVA- og UVB-strå­lene trenger dypt ned i huden, faktisk ned til cellene, og gradvis ødelegger DNA. Det vil si at hudcel­lene våre får en perm­a­nent skade slik at de ikke lenger vil fungere på den måten de skal. Huden får væsketap og klarer ikke å produ­sere eller ta opp viktige mine­raler, nærings­stoffer og vitaminer.

For å si det enkelt: UVA står for Aging – disse strå­lene gjør deg gammel. De er effek­tive og går til og med gjennom glass. De er tilstede her i Norge og på resten av jorden, abso­lutt HELE året!
UVB sier vi i hudpleie­verden at står for Burning. Det er disse strå­lene du blir solbrent av og som gir den umid­del­bare brun­fargen som forsvinner raskt etterpå. Det er denne type strå­ling som brukes i sola­rium og som dess­verre frem­kaller hudkreft.

Dette var min lille tale om sol og stråler. Men det er viktig å vite hvorfor du skal være flink til å smøre huden med solkrem og hva du beskytter den mot! Solkrem er faktisk den eneste måten å beskytte huden på. Det hjelper å oppholde seg i skyggen, men UV-strå­lene er fort­satt til stede. Og joda, huden klarer å ta opp like mye vitamin D og bli brun og fin selv om du smører deg ofte med solkrem! Solkrem bevarer faktisk brun­fargen lengre.

blogg RÅH solkrem UV-stråler solfilte MaystarDet finnes mange forskjel­lige typer solkrem på markedet i dag. Alt til enhver smak vil jeg si. Hvilken type solkrem du velger er opp til deg, men bruk høyest mulig faktor!
SPF står for Sun Protector Factor og tallet beskriver hvor ofte det anbe­fales å påføre produktet for at huden fort­satt skal være beskyttet.
Solkremer som vi bruker og selger i hudpleie­sa­longer virker pleiende på huden og kan erstattes med dagkremen på vår og sommer­halv­året. Det er fordi, i tillegg til å ha solid solfilter, så har de også fuktighet og nærings­gi­vende ingre­di­enser. Dette er for at huden ikke skal dehydreres og for at kremen ikke skal bli liggende som en film og tette for porene.
Det du bør vite når du velger solkrem er hvilken type solfilter som passer best til ditt bruk.
Vi har kjemiske solfiltre som er små og gjør at kremen føles lett å smøre ut. De små kjemiske filtrene trekker ned i huden og beskytter innenifra.

Fysisk solfilter, også kalt partik­kel­filter, blir liggende på hudover­flaten. Denne typen krem kan være seigere å smøre ut og etter­later en hvit hinne på huden. Den er fin å bruke på hud som har lett for å reagere på krem, f.eks. barnehud.

Kombi­na­sjons­filter har egen­ska­pene til begge over­nevnte, men denne typen solkrem legger ikke igjen en hvit hinne, og føles ikke så klis­sete som en solkrem med fysisk solfilter.

Da er det bare å smøre på med solkrem og nyte solen folkens!